De binnentuin als verlengstuk van je leefomgeving

Jos van den Hurk is projectleider en senior ontwerper bij Studio Redd. Samen met zijn collega Teun van Boekel maakte hij het ontwerp voor de binnentuin van Zustertuinen. Na het zien van de woningontwerpen en de situatietekening besloten de heren te starten met een bezoek aan Koningsoord.

“Je moet op deze plek zijn geweest”, vindt Jos. “Koningsoord ademt een heel bijzondere sfeer en dat willen we terug laten komen in de binnentuin. Dus namen we elk aspect van de wijk goed in ons op om vervolgens een ontwerp te maken dat qua gevoel, materialen en beplanting mooi aansluit.”

Ontmoetingsplein voor bewoners

“Na ons locatiebezoek hebben we gekeken naar de manier waarop de binnentuin straks gebruikt gaat worden. We zagen voor ons hoe bewoners thuiskomen. Ze parkeren hun auto op de privé parkeerplaats of zetten de fiets in de berging. Via de gezamenlijke tuin lopen ze veilig naar huis. De ontwikkelaar maakt ook drie bezoekersparkeerplaatsen met aansluitend een berging voor gezamenlijk gebruik én een tuinhuis. Het tuinhuis is een superleuke plek om buren te zien en spreken. Het was voor ons dan ook heel logisch om voor het tuinhuis een ontmoetingsplein te maken.”

Rijk aan beplanting en dus ook aan dieren

“De tuin gaan we groen inrichten met grasvlakken, bomen en halfverharding. Halfverharding, zoals bijvoorbeeld split of gravel, oogt vriendelijker dan alleen maar straatwerk en is ook nog eens beter voor de afvoer van regenwater. Op zichtplekken komt kleurrijke beplanting en misschien maken we ook nog wel ruimte voor een moestuin. Op dit moment is het exacte beplantingsplan nog niet bekend, maar wel is al duidelijk dat de variatie groot zal zijn. Een diversiteit aan bomen en planten trekt veel verschillende vogels en insecten aan. Dat is goed voor de biodiversiteit én erg leuk om te zien als je straks lekker op je terras zit.”

Op jezelf en ook samen

“Omdat de binnentuin privégebied is van de bewoners van de Comfortwoningen, wordt de tuin afgesloten”, legt Jos uit. “We moeten nog even kijken hoe we dat precies gaan invullen. Verder maken we tussen de privé terrassen en de binnentuin lage hagen van maximaal een meter hoog. Het leuke is dat de hagen het natuurlijke karakter van de tuin versterken én bewoners een geborgen gevoel geven in de eigen tuin. Ik zie al helemaal voor me hoe mensen hier straks gezamenlijk genieten van hun woning met prachtige tuin middenin Koningsoord. Een contact is snel gelegdDit wordt echt een bijzonder.”